ÖNÉRVÉNYESÍTŐ (ASSZERTÍV) TRÉNING CSOPORT

Az "asszertivitás" agressziómentes önérvényesítési képességet jelent. Lehetővé teszi, hogy személyes igényeinket, jogainkat mások megsértése nélkül, de hatékonyan tudjuk képviselni, ahelyett, hogy visszahúzódnánk, alárendelődnénk vagy feladnánk céljainkat.

Sokunkkal előfordul, hogy inkább nem kérünk semmit, mert félünk az elutasítástól, vagy hogy nem fejezzük ki kívánságainkat és azt várjuk, hogy a másik azokat "kitalálja", vagy akár az, hogy képtlenek vagyunk nemet mondani mások kéréseire. A másik véglet sem ritka, amikor támadóan vagy kritikusan közelítjük meg azokat, akik felé kívánságainkat, érzelmeinket kifejezzük. A két probléma keveredhet is: aki sokáig magába fojtja igényeit, azzal könnyen előfordul, hogy hirtelen "robban", mert amikor már megszólal, nem tudja uralni az indulatait.

A tréning a támadás és visszahúzódás közötti egészséges önérvényesítés viselkedésmintáit ismerteti meg és gyakoroltatja be a résztvevőkkel, speciális helyzetgyakorlatok, szerepjátékok segítségével. A résztvevők viselkedésrepertoárja a tréning folyamán új szempontokkal és megoldásmódokkal gazdagodik. Mindennapi életükbe átültetve a tanultakat, hatékonyabban fogják kezelni konfliktusaikat, stabilabb és egyenrangúbb kapcsolatok építésére, határozottabb életvezetésre válnak képessé, javul az önbecsülésük, önértékelésük.

Kiknek ajánljuk?

Ajánljuk mindazoknak, akiknek önérvényesítési nehézségeik vannak, akik társas helyzetekben vagy ügyeik intézése során hajlamosak visszahúzódni, jogaikról vagy érdekeikről lemondani, érzelmeiket, sérelmeiket és kívánságaikat magukban tartani, vagy éppen az indulataik szabályozásával illetve kritikai véleményük nem mindig szerencsés előtérbe helyezése miatt vannak gondjaik.

Depresszióval, önértékelés zavarral, szorongásokkal küzdő személyek vagy személyiségzavarban szenvedők esetében gyakrabban fordulnak elő ilyen nehézségek. Súlyosabb szorongásos vagy depressziós zavarok esetében az asszertív tréning csoportot más terápiás forma kiegészítéseként vagy követőjeként javasoljuk. Bizonyos személyiségzavarok kiterjedtebb készséghiánnyal járnak, ebben az esetben az asszertív tréning helyett inkább a többféle készség fejlesztésével foglalkozó dialektikus viselkedésterápiás (DVT) csoportot ajánljuk.

Egészséges személyek és enyhébb zavarok esetében az asszertív tréning önállóan is hatékony módszer, mindenkit szívesen látunk, aki szeretné önérvényesítő készségét, kapcsolati hatékonyságát növelni, fejleszteni.

Jelentkezés:

A csoportokat u.n. "nyílt csoport" formájában vezetjük, ezért a már elindult csoportba a létszámhatárig folyamatosan lehet bekapcsolódni. Új csoportok a minimumlétszám összeállásakor indulnak. A jelentkezési lehetőség folyamatos, esetleges új csoport szervezésekor a belépésig várakozásra lehet szükség.

Jelentkezés esetén az előzetes tájékozódó beszélgetést vezető szakember segít a problémáinak, igényeinek legmegfelelőbb módszer vagy esetleges módszerkombináció megválasztásában, utóbbi esetben a kombináción belül az asszertív tréning időzítésében.

További részletek, jelentkezés:
Kálmos Éva ekalmos@gmail.com vagy 06/30/9589150vissza