A dialektikus viselkedésterápia kifejezetten borderline (érzelmileg labilis) személyiségek számára kidolgozott (bár más esetekben is eredményes) készségfejlesztő-szemléletformáló tréning. Célja az érintett személyek legsúlyosabb mindennapos problémáinak viszonylag gyors és hatékony enyhítése. Ezt szolgálja az ellentétes érzelmek és késztetések u.n. "dialektikus" egységként való kezelése valamint a hiányos vagy sérült lelki készségek 4 készségblokkban történő fejlesztése. Az egyes blokkok (1) a belső élmények ítélkezésmentes tudatosítását, (2) az érzelemszabályozás javítását, (3) a feszültségtűrés és kríziskezelés képességének fejlesztését, (4) valamint a társas kommunikáció hatékonyságának növelését célozzák.

A csoporton rendszeresen résztvevő és a gyakorlatokat otthon is folytató személyek esetében a szélsőséges érzelmi állapotok csökkenése, az örömképesség növekedése, a feszültségtűrés és érzelemszabályozás javulása várható; általában ritkulnak az esetlegesen jellemző önsorsrontó vagy önkárosító viselkedésmódok, gyógyszeres kezelés alatt állóknál csökken a gyógyszerszükséglet és a kórházi kezelések száma; hosszabb távon általában javul az életminőség és az önbecsülés, kiegyensúlyozottabbá válnak a személyes kapcsolatok, határozottabbá válik az életvezetés. Bizonyos változások már a kezelés első félévében megjelenhetnek, de tartóssá csak a legalább 1 éves részvétel és a rendszeres gyakorlás nyomán válnak.

Ennél a módszernél a csoporton való részvétel mellett nemcsak megengedett, de feltétlenül szükséges is az egyéni pszichoterápián való részvétel (egyes esetekben a gyógyszeres kezelés mellett). A csoport ugyanis kizárólag a konkrét készségek megtanításával foglalkozik, így nincs lehetőség az egyéni problémák kellő részletességű és mélységű megbeszélésére, vagy az esetleges traumatikus élmények feldolgozására. Ugyancsak az egyéni terapeuta segítségére van szükség a tanult készségek életvitelszerű beépítéséhez is.

Kiknek ajánljuk?

A csoportot azoknak a borderline (érzelmileg labilis) személyiségzavarral és más hasonló személyiségproblémákkal (érzelmi-, hangulati labilitás, fokozott sérülékenység, indulatszabályozási zavar, visszatérő életvezetési nehézségek és kapcsolati konfliktusok, önsorsrontó-, önkárosító viselkedésmódok) javasoljuk, akik készek és képesek vállalni a csoport-üléseken való rendszeres részvételt és a rendszeres otthoni gyakorlást.

Jelentkezés

A program jelenleg u.n. "félig nyílt", végtelenített csoport formában zajlik, ez konkrétan azt jelenti, hogy a folyamatosan zajló csoportba, a ciklusokban ismétlődő egyes készségblokkok kezdetén lehet bekapcsolódni. A készségek tartós beépüléséhez több ciklust, de legalább kettőt ajánlott végigvinni.

A csoportba folyamatosan lehet jelentkezni, a belépés előtt egy vagy több tájékozódó beszélgetésen döntjük el, hogy javasoljuk-e a csoportba való közeljövőbeli belépést, vagy előbb egy felkészítő egyéni terápiás szakaszt látunk szükségesnek. Indokolt esetben a csoportot megelőzően vagy annak kiegészítéseként másfajta segítség (pl. családterápia, családkonzultáció, önsegítő csoport, kórházi kezelés, addiktológiai terápia stb.) igénybe vételét javasoljuk. Szívesen segítünk a csoport mellett mindenképpen javasolt egyéni terápia megszervezésében is, de máshol választott vagy már folyamatban lévő egyéni terápiát is elfogadunk. Igény esetén a borderline személyiségzavar kezelésében speciális tapasztalattal rendelkező egyéni terapeutákat tudunk ajánlani.

További részletek, jelentkezés:
Király Ildikó ikiraly@enternet.hu, 30/9824805 vagy
Ratkóczi Éva ratkoczie@gmail.com, 06/30/5947473vissza