Fordulópontok:

 1. A Közösségi Önkéntes Segítő Szolgálat (KÖSZ) megalakulása (1981):

  arckép

  A későbbiekben a Nap utcai Ambulanciához, majd a Nap-Kör Alapítványhoz kapcsolódó első hazai, pszichiátriai betegeket támogató önkéntes segítő munkacsoportot (KÖSZ) Dr. Tringer László szervezte meg 1981-ben, eredetileg a Klinika "Neurózis Osztályához" kapcsolódóan.


 2. A Nap utcai Pszichoterápiás Ambulancia kialakítása (1985):

  FOTÓ (régi Nap u-i tábla)

  A Pszichiátriai Klinika Nap utcai Ambulanciáját úgyszintén Tringer László hozta létre 1985-ben, lemondván a "Neurózis Osztály" vezetéséről, egy korszerűbb, rugalmasabb ellátási forma kiépítése reményében. Az általa megvalósított "Nap utcai modell" számos úttörő jellegű elemet tartalmazott. Ilyen volt például a "házi hospitalizáció" (otthoni kezelés), az önkéntes segítők foglalkoztatása, a nővérek, asszisztensek pszichoterápiás programokba való bevonása vagy a depressziós betegek éjszakai "alvásmegvonás-csoportja".
  A Nap utcai szakembergárdára alapozva szervezte meg utóbb Tringer az első hazai pszichoterápiás szakképzést, majd a Viselkedéstanulmányi- és Kognitívterápiás Egyesületet (VIKOTE).
  1986-tól kezdve indított az Ambulancia segítő foglalkozású szakemberek (pedagógusok, szociális munkások, családsegítők, egyházi segítők stb.) számára mentálhigiénés tanfolyamokat, képzéseket.

 3. A Nap Kör Munkacsoport megalakulása (1995):
  A Nap utcai Ambulancia vezetését 1995-ben átvevő dr. Ratkóczi Éva a szűkülő társadalombiztosítási keretek és a növekvő lakossági igények szorításából további fejlesztésekkel próbált kitörni. További önkéntesek, önsegítő csoportok, pszichoterápiás gyakornokok és más külső munkatársak bevonásával, újabb képzések elindításával rakta le a későbbi alapítványi segítői-oktatói rendszer alapjait.
  FOTÓ (kongresszusi kép)
  A belső és a külső munkatársak egységes munkacsoporttá szerveződésével alakult meg 1995 őszén a Nap Kör Munkacsoport, amely több szakmai konferencián számolt be sokrétű tevékenységéről.

 4. A Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány megszületése, (2002):
  A Klinika által biztosított lehetőségeket egyre inkább kinövő Nap Kör Munkacsoport jogi- és gazdasági keretéül jött létre 2002-ben a Nap-Kör Mentálhigiénés Alapítvány. Magát az alapítást a Nap Kör munkáját személyes közelségből megismerő Juhász Györgynek és a cégeinek (Composit Broker és ???...cégeknek) köszönhetjük.

 5. Küzdelem "fedél nélkül" (2006-2007):
  FOTÓ (régi tábla helye)
  A Pszichiátriai Klinika 2006 nyarán gazdasági okokból a Nap utcai Ambulancia felszámolására kényszerült és az Alapítványnak nem tudott többé helyet biztosítani.
  A Klinika által "leadott" Nap utcai rendelő bérbevételének elhúzódása miatt egy teljes évig tartott az Alapítvány "hajléktalansága". Legfontosabb folyamatban lévő programjainkat "kölcsön helyiségekben" folytattuk tovább, munkacsoportjaink végig együtt maradtak, munkatársaink többsége a nehéz időkben is kitartott az Alapítvány mellett.


 6. Újjászületés, az Alapítvány önállósulása (2007)
  FOTÓ (új tábla)
  2007 júliusától működik ismét eredeti helyén de már saját bérleményében az Alapítvány, a munkatársak és kuratóriumi tagok személyes felajánlásaiból felújított, megszépült "Új Nap utcában". Az eredeti programok visszaállítását követően 2008 januárjától kezdtünk hozzá egészen új programok beindításához.