KIKNEK ÉRDEMES IGÉNYBE VENNI?

 1. Önismereti-, egészségfejlesztő céllal:
  Bárkinek, aki tudatosabban és hatékonyabban szeretné életét irányítani, problémáit, konfliktusait uralni, nagyobb belső harmóniát, kiegyensúlyozottabb kapcsolatokat szeretne.

 2. Terápiás jellegű illetve problémakezelő céllal:
  Mindazon személyeknek, pároknak, családoknak, esetleg közösségeknek, akik bármely okból (akár lelki zavarokhoz, pszichiátriai betegségekhez vagy tünetekhez kapcsolódóan, akár azok nélkül vagy azoktól függetlenül) belső lelki feszültségekkel, konfliktusokkal, megoldatlan vagy visszatérő problémákkal, kapcsolati nehézségekkel küzdenek, vagy külső okból megterhelő, stresszteli körülményeknek kitéve élnek vagy válsághelyzetbe kerültek.

 3. Sorsfordító céllal:
  Azoknak, akik hosszabb ideje elégedetlenek az életükkel, ismételten hasonló rossz helyzetekbe kerülnek, nem találják a helyüket a világban vagy úgy érzik, nem a helyükön vannak.


ALAPELVEINK

 1. A pozitív értékekre és energiákra való építkezés
  Carl Rogers elképzelésének megfelelően úgy gondoljuk, hogy minden ember értékek hordozója, kibontakoztatható belső lehetőségekkel és veleszületett "növekedési potenciállal". Ezt a fejlődést az élet folyamán sok minden gátolhatja vagy torzíthatja, de mindig megmarad az esély a változásra és a rejtett tartalékok felszínre hozására.

 2. Sokszínűség, személyre szabott módszerválasztás
  Az elméleti megközelítések és gyakorlati módszerek széles tárházát alkalmazzuk annak érdekében, hogy mindenki számára megtalálhassuk a leginkább megfelelő módszert és szemléletet.

 3. A terápiás- illetve segítői kapcsolat minőségének középpontba helyezése
  A modern csecsemőkutatások tömege igazolta, hogy személyiségünk kapcsolatokban születik, fejlődik és létezik. A terápiás- illetve segítői kapcsolat ezért nyújthat lehetőséget a változásra, fejlődésre. Ennek a kapcsolatnak a minősége központi jelentőségű. A résztvevők megfelelő egymásra hangolódását, az esetleges problémák, félteértések megbeszélését, megértését és rendezését fontosabbnek tartjuk magánál az alkalmazott módszernél is.


MIT NYÚJTUNK ÉS MIT NEM?

Sokan azért nem kérnek lelki segítséget, mert azt mondják, "én mindent magam akarok, saját erőből megoldani", és a segítségkérést gyengeségnek gondolják. Mások épp azt várják a segítőtől, hogy mindent megoldjon, kész receptet adjon a problémáikra.

Az igazság az, hogy senki helyett nem tudunk és nem is akarunk semmit megoldani. A segítő inkább valamiféle kísérő, tükröző, katalizáló funkciót tölt be, vagy (bizonyos eljárásoknál) egyféle pedagógusi szerepet játszik abban a folyamatban, amelynek során - megszabadulva felszínre került akadályaitól - mindenki rátalálhat saját útjára, erőtartalékaira és megoldásaira.

Az ember nem a gondjaival való egyedüllétre, hanem kreatív együttműködésre született társas lény. A problémákat kívülről (is) látó segítő személlyel való alkotó együttműködés nem jelent gyengeséget. A segítő nem képes erőt adni, de segíthet a meglévő energiák célszerű mozgósításában; azoknak is, akik tudatában vannak küzdőképességüknek és azoknak is, akik pillanatnyilag erőtlennek és reménytelennek érzik magukat.MITŐL FÜGG AZ EREDMÉNYESSÉG?

A terápia (és egyéb segítő programok) eredményessége függ a jól megválasztott céltól, módszertől és a cél iránti elkötelezettségtől. Attól, hogy valaki mennyi időt és energiát tud szánni a kitűzött célok elérésére, hogy meg tudja-e oldani, hogy a foglalkozásokon valóban rendszeresen, lehetőleg teljes figyelmével jelen legyen, és attól is, hogy a foglalkozások közötti időben "tovább viszi-e" magában az üléseken felmerülő témákat, gondolkodik-e tovább azokról. Egyes módszereknél fontos a segítő által javasolt illetve vele közösen kiválasztott otthoni feladatok, gyakorlatok rendszeres elvégzése - ezek elhanyagolása komolyan veszélyeztetheti az eredményességet.
Minden segítő kapcsolat őszinte, aktív együttműködést igényel, a csoportok, tréningek esetében is összefügg az eredményesség az aktív, személyes bevonódással. Természetesen nem baj, ha ez valakinek nem megy azonnal; az oldódáshoz és a bizalom kialakulásához mindenkinek időre van szüksége, és az emberek egyéni üteme ezen a téren is különböző.
Meghatározó fontosságú a segítővel (vagy segítőkkel) való jó kapcsolat, kölcsönös bizalom, megértés, egymásra hangolódás. Ez nem jelenti azt, hogy az esetleges átmeneti feszültségek vagy félreértések feltétlenül káros hatásúak, nagyon fontos viszont ezek mielőbbi megbeszélése, tisztázása. Ha valakinek bármilyen rossz érzése vagy hiányérzete támad akár a terapeutájával (segítőjével), akár az általa alkalmazott módszerrel kapcsolatban, ne habozzon megbeszélni vele - garantáljuk, hogy segítője nem fog megharagudni vagy megsértődni. A tisztázott, átbeszélt problémáknak számos hozadéka lehet, általános tapasztalat, hogy a felmerülő rossz érzések és egyéb gondok megbeszélése éppen a segítő kapcsolat megerősödéséhez és a terápiás haladás felgyorsulásához szokott vezetni.ÉRDEKLŐDÉS, JELENTKEZÉS

Telefonon, emailen való érdeklődés esetén szívesen adunk bővebb információt programjainkról.
Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy tudunk-e problémájában segíteni, nyugodtan kérjen egy kötelezettség nélküli személyes beszélgetést, ahol minden gondját, kérését, kétségét elmondhatja és személyre szabott válaszokat kaphat.
Egy ilyen személyes tájékozódó beszélgetésre akkor is szükség van, ha már döntött, vagy akár kiválasztotta valamely programunkat. A tájékozódó beszélgetéseket tapasztalt szakemberek vezetik, akik segíteni tudnak a terápia (vagy más segítő program) szükségességének és várható eredményességének megítélésében, az elérhető célok megfogalmazásában, végül a megfelelő módszer (vagy módszerek) kiválasztásában. Előzetesen kiválasztott módszer esetén is megbeszélik a felmerülő kérdéseket és esetleg felvetik az egyéb lehetséges alternatívákat. Hasonló a helyzet az önismeretfejlesztő-készségfejlesztő foglalkozásokkal. Mivel több ilyen programunk fut párhuzamosan, ezek közül is érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet.
Azokkal a programokkal kapcsolatban, hol nincs külön elérhetőség megadva, a címlapon megadott telefonon és emailcímen lehet érdeklődni.

Vissza