KIKKEL, MIÉRT, HOGYAN?

Az önsegítő, önszerveződő csoportok világszerte elismert kiegészítői, sőt bizonyos problémák esetében rendkívül hatékony alternatívái az egészségügyi, szociális és egyéb, a hivatásos szakemberekre építő ellátási formáknak. Különösen érvényes ez a lelki illetve függőségi problémák esetében. Alapítványunk kiemelt célkitűzése e nagyon hatékony, de hazánkban még nem kellően elterjedt segítő közösségeknek a támogatása és életre segítése.

Az önsegítő csoportokat és hálózatokat mindig azonos helyzetben lévő vagy azonos problémákkal küzdő emberek hozzák létre, saját elhatározásból, valamilyen közös probléma kezelésére, megoldására.

Az "önsegítés" ezekben a közösségekben kölcsönös segítséget jelent, elsősorban kölcsönös mintanyújtás és kölcsönös megerősítés, támogatás által. Alapelvük: "amikor magadon segítesz, segítesz a többieknek is, és mikor a többieknek segítesz, magadon is segítesz."
A közösségi segítségen kívül a legtöbb csoportban a résztvevők egyéni segítséget is nyújtanak egymásnak. Az új csoporttagok az "öregebb" csoporttagok közül személyes segítőt, "szponzort" választhatnak maguknak, akik a csoporton kívül is kapcsolatot tartanak velük és átadják saját küzdelmeik és megoldásaik tapasztalatait. A problémáik kezelésében már előrébb tartó társak létükkel s eredményeikkel talán minden más segítségnyújtási formánál hitelesebb és hihetőbb módon képesek megcsillantani a reményt a változásra, és utat mutatni a kilábalás vagy kívánt fejlődés irányába.Vissza a címlapra